Wat is de functie van een anode?

In een boiler dient de anode, vaak als opofferingsanode genoemd, als een cruciaal onderdeel voor corrosiebescherming. De primaire functie van deze anode is om corrosie van de boiler zelf te voorkomen door middel van een proces dat bekend staat als kathodische bescherming. Hier is hoe het werkt:

Corrosiepreventie:

De anode is gemaakt van een metaal dat reactiever dan het materiaal in de tank van de boiler. Veelgebruikte materialen van deze anodes zijn magnesium, aluminium of zink. Omdat het anodemateriaal reactiever is, zal het corroderen in plaats van de tank. Dit betekent dat de anode langzaam oplost ( of opgeofferd wordt) terwijl de binnentank volledig intact blijft.

Dit proces is gebaseerd op elektrochemische principes. In water kunnen corrosieve processen elektrische stroompjes genereren. De opofferingsanode trekt de corrosieve activiteit aan, waardoor de tank wordt beschermd.

Levensduur verlenging: 

Door de anode op te offeren, wordt de levensduur van de boiler aanzienlijk verlengd. Zonder de anode zou de tank van de boiler veel sneller corroderen en zou deze veel eerder vervangen moeten worden. Afhankelijk van de ingestelde temperatuur corrodeert de anode, alles boven de 65 graden slijt 2 keer zo snel. Omdat de anode geleidelijk oplost, moet deze periodiek worden gecontroleerd en vervangen om continue bescherming te garanderen.

Elektronische anode

Een elektronische anode is een alternatief voor de traditionele opofferingsanode die wordt gebruikt voor corrosiebescherming. Terwijl traditionele anode gemaakt zijn van magnesium of aluminium fysiek corroderen om de boiler te beschermen, werkt een elektronische anode op een andere manier. Hier zijn enkele belangrijke punten over de elektronische anode:

Werkingsprincipe: 

Elektronische anodes generen een klein, gecontroleerd stroompje dat door het water van de boiler loopt. Deze stroomschokjes zorgen ervoor dat de corrosieve processen zich richten op de metalen delen van de boiler.

Lange levensduur: 

In tegenstelling tot traditionele opofferingsanodes, die na verloop van tijd oplossen en vervangen moeten worden, hebben elektronische anodes een veel langere levensduur. Ze hoeven niet periodiek vervangen te worden, wat onderhoudskosten en inspanningen aan de boiler vermindert. Deze elektronische anodes zijn bijzonder nuttig in gebieden met hard water of water dat een hoge geleidbaarheid heeft, waar traditionele anodes sneller kunnen corroderen.